artiuhova

În atelierul Annei Artiuhova – despre ţinute, culori şi inspirație / FOTO

Lumea designerilor autohtoni conturează noi nume, fapt ce demonstrează că avem şi în R.Moldova creatori care pot inspira iubitorii de shopping de la noi. Cu paşi mici dar siguri, începem să promovăm brand-urile locale, pentru a demonstra că avem cu ce ne mândri.

Artiuhova

Unul din designerii cu un nume deja bine format este şi Anna Artiuhova. Cunoscută mai mult ca un creator de modă exlusiv pentru vedete, Anna a spus că oricine este binevenit în atelierul său pentru a cumpăra ţinute şi, de ce nu, pentru a crea la comandă orice haină, în funcţie de dorinţa clientului. Echipa Fashion Guide a mers pentru a „inspecta” terenul creator al Annei Artiuhova dar şi pentru a-i afla povestea de succes.
 
Bunica a fost persoana care m-a inspirat să mă dedic modei. În copilărie aveam tot felul de costume pentru diferite evenimente de la grădiniţă, iar bunica avea prietene croitorese care îmi coseau aceste ţinute. Tot în acea perioadă, am avut un incident care mi-a marcat viitoarea carieră: când mama nu era acasă, aveam obiceiul să deschid şi să cercetez maşina de cusut. Odată însă, ea a căzut peste degetul meu, provocându-mi o durere de nedescris. Mama, auzind zgomotul, s-a speriat şi a alergat să vadă ce se petrece. M-a văzut palidă la faţă, cu o lacrimă în colţul ochiului şi cu un deget fracturat. Tot în copilărie, adesea desenam schiţe de haine iar la şcoală, chiar singură îmi croiam diverse ţinute.

Artiuhova

Artiuhova

Când vin clienţii pentru a le coase haine, mereu încerc să le accentuez personalitatea în creaţiile mele. Le ascult doleanţele şi mă strădui să menţin armonia dintre haină şi individualitatea fiecărui client. A fost o perioadă când am lucrat la una din televiziunile din ţară şi am avut oportunitatea să colaborez cu mai multe persoane. Chiar i-am învăţat cum să transforme clamele simple în accesorii șic.

Artiuhova

Sunt inspirată de muzică, film şi comunicare. Ascult jazz, lounge pentru a-mi încărca bateriile dar şi pentru a genera noi idei de ţinute. Sunt inspirată de elementele urbane. Am trăit cândva în Sankt Petersburg de unde acumulam energie pozitivă şi multă inspiraţie.Chiar e un oraş magnific!

Artiuhova

Pentru creaţiile mele optez în favoarea stofelor naturale, dar nu pot să le ignor pe cele sintetice. Ţinutele pentru artişiti deseori sunt confecţionate din pânză sintetică pentru că nu se şifonează repede, în plus ele sunt îmbrăcate doar o singură dată pentru că un artist nu îşi permite să vină la un eveniment cu aceeaşi ţinută cu care a fost îmbrăcat la altă apariţie publică.

Artiuhova

Artiuhova

Nu am culori preferate. Important e să fie o armonie între ele atunci când le asortez în ţinutele mele. Fiecare anotimp aduce cu el un joc de nuanţe de care mă îndrăgostesc. De exemplu, acum în plin sezon estival mă orientez spre culori pastelate, deschise ori, pot lejer să combin o fustă galben-neon cu o bluză maro, plus câteva accesorii. E ceva îndrăzneţ dar nu şi strident.
 
Apreciez foarte mult această „explozie” a designerilor autohtoni. În urmă cu doi ani era practic în colaps această sferă, acum însă, cred că va rămâne pe piaţă cel mai puternic. Văd deja un surplus de creatori. Piaţa şi cumpărătorii însă, vor decide care va rezista şi care nu.

Artiuhova

De mai bine de cinci ani colaborez cu artiştii autohtoni, în special pentru selecţia Eurovision. Am creat ţinute pentru Olia Tira, Karizma, Cristina Croitoru, Felicia Dunaf, Tania Heghea, Adrian Ursu, Natalia Gordienko, Tania Cergă etc. Iniţial ascult piesa interpretului apoi încerc să creez haina în funcţie de genul cântecului. Sper să nu fie ultima mea colaborare de acest gen. Pe lângă faptul că sunt designer, mai sunt şi stilist pentru videoclipuri.

Artiuhova

Am călătorit în câteva ţări precum Olanda, Franţa, Rusia. Fiecare ţară cu stilul ei. În Olanda se adoptă un stil de genul „fast style”. Lumea optează pentru pantaloni scurţi şi tricouri. E drept că numărul turiştilor pe care i-am văzut era unul foarte impunător, poate din acest considerent mi-a fost mai dificil să constat ce fel de haine poartă olandezii. Franţa, mai exact oraşul Paris chiar m-a cucerit, evident. Stofele naturale și combinaţiile de culori inedite au demonstrat faptul că Paris rămâne capitala modei.

Artiuhova

Text realizat de Iuliana Mămăligă

Foto: Cristina Evtodii

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Find Us

Address
123 Main Street
New York, NY 10001

Hours
Monday—Friday: 9:00AM–5:00PM
Saturday & Sunday: 11:00AM–3:00PM

More Stories
Мастер-класс по стилю и моде от Юли Журавлевой