sanda cojocaru

Sanda Cojocaru: „Bookletta reflectă cultura unei femei” / FOTO

Sanda Cojocaru este creatoarea genților Bookletta – prima geantă din lume care promovează lectura! Într-un interviu exclusiv pentru Fashion Guide, Sanda ne-a dezvăluit de unde provine denumirea Bookletta, ce o inspiră să creeze, care sunt cărțile ei preferate și ce rol ocupă moda în viața sa.

sanda cojocaru

De unde vine pasiunea pentru design?

Pasiunea pentru cărți primează, în cazul meu. Așa cum am mai spus, Bookletta are doi părinți: literatura și moda! Deși am făcut școala de arte plastice și sunt pasionată de tot ceea ce ține de artă și frumos, pentru multe dintre modelele Bookletta am lucrat cu o tânără designer din România, Cristiana Pitu. Ea a știut mai bine cum să pună pe hârtie și apoi în realitate tri-dimensională ideile mele.

19

De ce ai ales să creezi anume genți?

Geanta mi s-a părut reprezentativă pentru femeie. Într-un fel, e un pseudo-suflet al lumii materiale. Acolo ținem ascunse multe lucruri care vorbesc despre personalitatea noastră, despre pasiuni, preferințe, despre frici și despre nevoia de siguranță. Mai mult, odată cu apariția genților foarte scumpe, care reflectă situația materială și socială a unei femei, am simțit nevoia de a lansa și o geantă-cultura. Aceasta reprezintă și prioritizează calitățile ei intelectuale, preferințele literare.

De unde provine denumirea „Bookletta”? 

Bookletta este o combinație fericită între cuvântul BOOK și numele mamei mele, Violeta. Ea este cea care mă sprijină și mă inspiră.

08

Ce te inspiră să creezi?

Mă inspiră multe lucruri. În primul rând, cărțile pe care le citesc. Poate de asta există o Bookletta Agatha (Christie) și una Lolita (a lui Nabukov). Apoi, mă inspiră moda și tendințele, pe care le urmăresc și le implementez atunci când aleg culorile pentru noile colecții.

09

Ce rol ocupă în viața ta lectura? Dar moda?

Cititul este pentru mine un mod de viață, dar și un mod de a evada, cel puțin mental, din realitățile de multe ori limitate ale rutinei zilnice. Bine a zis cine a zis că prin lectură putem trăi mai multe vieți! De multe ori sunt întrebată dacă și citesc cărțile din Bookletta sau doar le pun acolo. Cum aș putea să nu le citesc, în condițiile în care mi se întâmplă aproape zilnic să fiu întrebată: „Despre ce e cartea din Bookletta mea”?

25

Care sunt cărțile tale preferate?

Cărțile mele preferate sunt multe, este mai ușor să enumăr autorii mei preferați: Pascal Bruckner, Chuck Palahniuk, Ana Gavalda, Jose Saramago, Mario Vargas Llosa, Milan Kundera, John Steinbeck.

24

16

17

Ce materiale folosești în crearea Booklettelor?

Bookletta este confecționată din piele naturală. Modelul Agatha este singurul care are pânză combinată cu elemente din piele, iar geanta de plajă „Bookletta Sunny” este din rafie.

Care sunt scopurile și visele tale? Cum și unde îți vezi viitorul?

Viitorul meu înseamnă tot Bookletta, dar la o scară mai mare. Îmi doresc să cresc și să crească și brandul meu, astfel ca într-o zi femeile să poată alege între a purta o geantă obișnuită și una pentru carte și să aleagă varianta a doua. Mai mult, îmi doresc ca și brandul Booxter să crească și să ofere bărbaților mai mult decât ceea ce au acum pe piață – o geantă pentru bărbatul care citește!

12

Descrie-mi stilul tău vestimentar…

Stilul meu vestimentar este unul jucăuș, care se mulează de obicei pe dispoziția mea. Prefer piesele vintage, care au personalitate și energie imprimate în ele. Cu cât mai vechi, cu atât mai bine. Astfel aș putea să descriu stilul meu de astăzi, de la 26 ani, ca o combinație de piese vintage-statement înserate cu piese actuale, accente de culori puternice și accesorii XXL. Îmi place să îndrăznesc, să fiu altfel, să nu mă pierd în mulțime, dar să fiu fidelă și personalității mele, reflectată în totalitate în ținutele pe care le aleg. Prietenii mei știu că am o slăbiciune pentru pălării și ochelari ciudați.

01

Ai vreo piesă vestimentară preferată?

În mod sigur rochia vintage Thierry Mugler din anii ’70, cu umeri exagerați și formă de lalea. Apoi, pantofii în stil oxford din 1941.

De ce ai ales să-ți desfășori activitatea în România?

Probabil a fost ceva firesc, nu o alegere. Am venit la București la 19 ani pentru facultate și între timp m-am obișnuit și m-am integrat aici. Mai mult, în România piața de carte și de design este mai dezvoltată decât cea din Moldova, și astfel îmi oferă mai multe oportunități. Oricum, gentuțele Bookletta pleacă de câteva ori pe săptămână spre Chișinău, unde am deja o nișă a mea și cliente fidele, cititoare cu care mă mândresc!

22

* Pentru a vedea imaginile din galeria foto în variantă mare, tastați litera F

GALERIE FOTO

Interviu realizat de Doina Popov

Foto: Cristina Evtodii

*Aducem mulțumiri Bibliotecii Municipale “B.P. Hașdeu”, bd. Ștefan cel Mare nr. 148

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Find Us

Address
123 Main Street
New York, NY 10001

Hours
Monday—Friday: 9:00AM–5:00PM
Saturday & Sunday: 11:00AM–3:00PM

More Stories
What’s in your bag, Stela Mikșanski? / „Geanta preferată are o culoare clasică și mărime perfectă”