foto

Află istoria barocului și cum a influențat acesta moda secolelor XVII și XVIII

Artele frumoase și decorative ale secolelor XVII și XVIII au fost dominate, mai întâi, de mișcarea barocă și apoi de rococo. Aceste curente culturale de amploare au exercitat o influență stilistică importantă în arhitectură, pictură, sculptură, muzică, design interior, materiale textile și îmbrăcăminte, în fiecare perioadă.

foto

Domnia lui Ludovic XIV (1665-1715) în Franța a dominat epoca, iar alegerile sale în materie de îmbrăcăminte au stabilit moda, scrie Mairi Mackenzie, autorul cărții „…isme, să înțelegem moda”.

Barocul e caracterizat prin rigiditate, linii curbe și splendoare și a fost strâns legat de domnia lui Ludovic XIV al Franței. Acesta avea o pasiune pentru hainele extravagante și îi impunea şi pe ceilalalţi  să  le poarte, câștigându-și astfel titlul de „regele consumator”.

foto

foto

Piesele vestimentare purtate de femei în perioada dată erau alcătuite dintr-un corsaj strâmt și o fustă lungă. În timpul Restaurației, aceste corsaje au devenit mai înguste și mai lungi în față, iar linia decolteului era ornamentată cu dantelă.

Una dintre cele mai populare rochii a fost cu numele de Watteu,  fiind create dintr- un material care cădea de la umeri la poale. Ea era purtată  ziua, fiind o rochie celebră în anii 1705 – 1715.

foto

foto

foto

Accesoriile şi coafurile din acea perioadă la fel erau încărcate şi îmbodobite. Coafura din imaginea de mai jos se numeşte Fontage , fiind alcătuită din mai multe etaje din dantelă rigidă. Această denumire a fost dată de către Marie Angelique de Scorailles de Roussile, deoarece într-o zi şi-a pierdut pălăria şi imediat şi-a  prins părul în acest mod. Astfel ea a dat viaţă  unui nou stil în materie de coafuri,  care a influenţat  femeile în acea perioadă.

foto

Moda pentru bărbaţi era caracterizată prin costume extravagante (pantaloni bufanți, manșete, pieptar, vestă) şi peruci.

foto

foto

În imaginile de mai jos este  o ţinută care reprezenta sfârşitul perioadei baroc. Este o haină  brodată  din argint,  care aparţine lui sir Thomas Kirkpatrick. De fapt acest stil a fost introdus de Carol II  şi  este precursarea costumului din 3 piese de astăzi.

Autor: Sofia Palade

Sursa foto: fashionhistory.zeesonlinespace.net

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Find Us

Address
123 Main Street
New York, NY 10001

Hours
Monday—Friday: 9:00AM–5:00PM
Saturday & Sunday: 11:00AM–3:00PM

More Stories
Ce să porți vara la birou / FOTO