Exclusiv / Criticul de modă Alin Gălățescu, despre Fashion Week și tendințele sezonului viitor

Renumitul critic de modă din România, Alin Gălățescu a fost prezent la cel mai important eveniment de fashion din lume: Paris Fashion Week, unde ne-a oferit detalii în exclusivitate de la show-urile de modă ale marilor designeri și a analizat tendințele sezonului viitor. Mai mult, acesta a făcut și o comparație între prezentările de la New York, Milano, Londra și Paris. 

Interviu Alin Galatescu 9

Schimbări majore…

„Dintre celelalte orașe ale modei, New York-ul și Londra mi s-au părut mult mai jos decât de obicei. New York-ul e prea comercial și lipsit de vigoare. S-au remarcat doar câteva brand-uri, iar surpriza a fost Mark Jacobs. La Londra a fost o încercare de amestecare a comercialului cu creativul și n-a ieșit nimic bun din asta. Milano în schimb a urcat foarte mult, deși n-a ieșit din zona comercială. Aproape că n-a avut nicio colecție sub o limită și majoritatea au fost bune. La Paris a fost un pic ambiguu, deoarece sunt case care cresc și case care sunt în căutare, însă era un aer proaspăt acolo. Ce a fost reprezentativ în acest sezon – sunt foarte multe schimbări și e chiar remarcabil. Luînd în considerare și faptul că a fost ultimul show pret-a-porter a lui Jean Paul Gaultier, la fel ultimul pentru Nina Ricci și primul pentru Loewe. Sunt seturi întregi de designeri noi care preiau case cunoscute și încearcă să le repoziționeze.”

 

Interviu Alin Galatescu 6

 

Fashion show-uri impecabile și surprinzătoare

„La Paris am văzut un Dries Van Noten foarte ludic, după aceea un excelent Lanvin, mai ales că a fost cea mai renumită sărbătorire a sezonului, împlinind 125 de ani de existență a casei. M-a surprins cumva că nu a părut deloc aniversar, însă au avut un show excelent și impecabil. După aceea un surprinzător Dior, în sensul că ținutele au fost mult prea apropiate de cele haute couture. A fost cumva dezmăgitor, mai ales după nălucitorul sezon trecut. Erau foarte multe ținute practic identice ca temă cu cele din colecția couture. Ackermann, unul dintre designerii mei favoriți alături de Dries Van Noten, a fost absolut impecabil. A făcut o dezvoltare spre minimal, ținute extrem de clean, iar tonurile erau nălucitoare. Foarte mult bej, roz pudrat, kaki stins etc.”

 

Interviu Alin Galatescu 1

În primăvară-vară 2015 se va purta stilul anilor’70

„E un sezon interesant. În general în sezonul acesta toți sunt obsedați de nebunia din anii ’60 și ’70. Primăvară-vară e un sezon cu mai puține nuanțe, mai puține elemente puternice și radicalități decât sezonul primăvară-vară 2014. În sezonul următor e clar că purtăm anii ’70, pantaloni largi, smoking-ul rămâne în continuare, salopeta devine obsesivă, asimetriile – cheia sezonului după părerea mea. Se va purta mult alb-negru și poate puțin roșu, galben și gri. Imprimeurile sunt tot specifice anilor ’70. Cămășile sunt deschise la gât, foarte multă mătase și satin, continuă să predomine masculin look. Sunt mici elemente militare în continuare, dar nu spectaculoase. Pardesiurile lungi continuă să se poarte. De asemenea am observat foarte multă transparență și elemente romantice. Se vor purta și accesoriile încorporate în haine.”

 

Interviu Alin Galatescu 7

Va fi în vogă make-up-ul fin și natural

„Ceea ce ține de make-up și hair, designerii nu au fost foarte radicali. Majoritatea au optat pentru un make-up clean, pasteluri, bej, roz, foarte mult machiaj sclipitor, dar fin și cu efect de umed. La fel și la păr totul e aproape prins sau umed. Nu am văzut prea mulți ochelari de soare, deci nu e un sezon în care să se pună accent pe asta. Ceea ce ține de accesorii, se vor purta gențile obiect, rigide, pătrate sau dreptunghiulare, iar încălțămintea pe talpă joasă continuă să fie în vogă, deși se vor purta și tocurile.”

Autor: Doina Popov

Foto: Zina Esepciuc

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Find Us

Address
123 Main Street
New York, NY 10001

Hours
Monday—Friday: 9:00AM–5:00PM
Saturday & Sunday: 11:00AM–3:00PM

More Stories
Mary Katrantzou LFW 2014-2015
London Fashion Week / Mary Katrantzou, colecția 2014-2015