Bloggerul Doina Babcinschi a avut parte de un adevărat travel marathon, vizitând 8 destinații în doar 9 zile. Revenită acasă, am rugat-o pe proprietara blogului Scris de mână să ne povestească câteva lifehack-uri cum să îți planifici eficient o astfel de călătorie.
San Marino, Rimini, Bologna, Parma, Milano, Bucureşti, Sofia, Varşovia- toate aceste orașe le-ai vizitat in doar 9 zile. Care este formula de ”supreviețuire” în cadrul unui asemenea maraton?
A fost greu, pentru că iniţial călătoria mea însemna o vacanţă, iar apoi au apărut şi două deplasări, care au prelungit această aventură. Formula de supravieţuire? Să ai o geantă suficient de încăpătoare, să găseşti cel puţin un loc în care poţi să speli hainele, şi să ai câţiva complici, care te vor ajuta. Spre exemplu, am lăsat o parte din hainele mele în Italia şi ele urmează să ajungă la Chişinău curând, o altă parte de haine mi le-a adus o colegă la Bucureşti. Astfel m-am asigurat că nu iau cu mine foarte multe lucruri. Altceva ar fi, că în călătoria prin 5 ţări ai nevoie să ţii cont de temperature. Aşa în Sofia am prins +20 de grade, iar în Varşovia -5. O trecere foarte bruscă.
Cum îți planifici graficul pentru a le reuși pe toate astfel încât să savurezi aceste destinații din plin?
Am început cu un document în Excel, să fiu sinceră. Când vine vorba de călătorii încercam să planific totul – bugetul, bagajul, cazarea, transportul. Cu câteva zile înainte de călătorie am decis să controlez mai puţin, să merg pe val, să nu caut locaţiile turistice şi doar să încerc să simt sufletul oraşului fără grabă.
În al doilea rând, am trişat. Parma, Bologna, Milano, Bucureşti, Varşovia sunt oraşele pe care le-am vizitat anterior. Din acest motiv am ales să mă plimb prin ele, să beau o cafea fără grabă, să comunic cu localnicii dacă era cazul. În cazul Rimini m-a ajutat foarte mult recepţionista din hostelul la care am stat – mi-a marcat pe hartă principalele atracţii pe care le-aş putea vizita în decursul unei zile – ce să gust, unde să-mi beau cafeaua, în ce sector să mă plimb.
Care a fost cea mai grea încercare din cadrul acestei călătorii?
Bagajul şi schimbul de temperaturi. În ziua 8 am simţit că am obosit foarte tare, în Sofia era foarte cald, eu purtam după mine rucsacul greu şi visam să ajung în patul meu. După astfel de marathon este greu să revii la birou, la însărcinările zilnice şi să fii productiv. Nici acum nu mă simt odihnită suficient.
Pentru unele oraşe aveam o descriere sugestivă, însă nu aveam suficient timp pentru a găsi o locaţie pentru o poză sugestivă.
În blog-ul tău ai descris orașele din perspectiva personalităților, pe care le-ar avea, cum ai descrie Chișinău? Cum apare orașul nostru din această perspectivă?
Chişinău este un bărbat matur, care însă nu a reuşit să se maturizeze emoţional. El e răbdător, acceptă şi se mulează după aşteptările altora. El are o foarte mare nevoie – de a fi iubit, dar nu ştie cum să ne spună asta.
Momentele mele:
✔️ Revelaţie notată în jurnalul de călătorie pe scările din Piazalle Domus Plebis în San Marino.
✔️ Plaja pustie din Rimini şi piadina cu sardine la cină.
✔️ Gelato Cremino Venchi la mic dejun în Bologna. E o căsătorie dintre nucă şi crema de ciocolată, spune descrierea din gelaterie.
✔️ Cappelleti la pachet, mâncaţi pe străzile pustii ale Parmei.
✔️ Cea mai frumoasă gară feroviară – Milano Centrale. Ce păcat că data aceasta nu am reuşit să-mi iau panzerotti din micul local din 1888, să mănânc în drum.
✔️ Ploaia la Bucureşti, vile frumoase pe strada Polonă şi revenirea bruscă la treburi de job.
✔️ Sofia – Coldrex din păhare de vin la terasa oficiului.
✔️ Varşovia de noapte, zăpadă pe tenişii de primăvară, vederea oraşului de sus, dimineaţa devreme şi cea mai mare cafea din viaţa mea.
Poze: Scris de mână