Ekaterina Verbitskaya: Moda este ca o magie!

Moda îi pare o magie şi, din fericire, ea este cea care deţine bagheta magică. Vorbim despre tânăra creatoare de modă Ekaterina Verbitskaya care în doar câteva zile a reuşit să revoluţioneze tendinţele de la Chişinău. Piesele vestimentare create de ea au fost aplaudate minute în şir la prezentările de modă. Mai multe detalii interesante despre povestea din spatele liniei vestimentare Kidalt’s Conscious Fairytale aflăm din interviul oferit pentru Fashion Guide Moldova.

9

Ekaterina, de unde a pornit pasiunea ta pentru modă?

– Când eram mică ziceam că atât de tare nu-mi place să cos încât o să-l las  pe viitorul sot să-şi cumpere o nouă cămaşă asta dacă îi cade măcar un nasture! Probabil, este o ironie a sorţii că acum aceasta e activitatea mea de bază. Am făcut Artă încă de la 10 ani şi aşa de tare mă săturasem că după absolvirea Liceului de Arte am decis să fac o pauză şi să încerc altceva. Am ales Design Vestimentar fiindcă simţeam că este un domeniu tare vag şi interesant, adică aş putea să mă transpun pe mine în creaţii.  Moda pare o magie! Iai o fustă veche de la bunica, şi cu un ac, aţă şi foarfece aceasta este transformată într-o piesă unică.

15

Mulţi spun că practica bate teoria și e posibil să faci design vestimentar chiar dacă ai doar inspiratie. În cazul tău cum a fost şi cât de mult te-au ajutat studiile?

– Sunt studentă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În opinia mea, orice activitate artistică trebuie să meargă dupa formula: practică-teoria-practică. În momentul în care idea arde în tine, atunci eşti entuziasmat şi începi să faci lucruri fără a te gandi prea mult. Dar, avem nevoie de o mai bună însuşire a materiilor teoretice fiindcă experienţa cultivată şi greşelile făcute ne fac să căutăm răspunsuri care le găsim răsfoind cărţile… Doar aşa revenim în practică mai luminaţi.

1ss

Care e cel mai greu lucru în arta vestimentară pentru creatorul de modă?

– Pe lângă problemele financiare, este greu să menţii un echilibru între modern şi clasic; multe detalii şi curat. Orice detaliu, care pare neînsemnat, poate schimba definitiv compoziţia vestimentaţiei.

6

Colecția ta recent prezentată a fost în lumina reflectoarelor multe zile la rând. Care este povestea liniei tale vestimentare?

– Colecţia este inspirată de moda sustenabilă şi … poveşti. Fiecare ansamblu are un element brodat cu personaje din poveştile „Scufiţa Roşie”, „Capra cu Trei Iezi”, „Degeţica” şi „Alice în Ţara Minunilor”. M-am concentrat pe decorarea manuală a hainelor. Scopul meu a fost să spun că eco-fashion sau moda sustenabilă nu mai sunt o utopie. Astfel, fiecare dintre noi poate fi un consumator mai conştient şi să reducă impactul negativ a industriei usoare asupra mediului prin alegerea produselor autohtone şi eco-friendly.

2 7

Povestește-ne și despre stofele folosite. Prin ce sunt deosebite?

– Stofele sunt naturale – in, bumbac, lână. Toate au fost vopsite manual cu diverşti coloranţi care tot eu le-am făcut din plante. Unele textile folosite sunt second-hand şi doar au mai fost prelucrate şi decorate pentru a le oferi o altă viaţă. Ideile mele se coceau de mult timp, iar lucru propriu zis la colecţie a durat 9 luni.

5

Hainele create de tine ies din toate tiparele. Nu pot fi numite nici romantice, dar nici gotice. Nu sunt nici pentru femei, dar nici pentru bărbaţi. Sunt un adevărat echilibru vestimentar într-o societate care e mereu în mișcare. Asta a și fost ideea colecției tale?

– Da, exact! Scopul a fost de a reda ideiile cu care suntem crescuţi. De exemplu, să luăm clasicul costum pentru bărbaţi doar că l-am reinventat într-o manieră proaspătă, integrată în viziunele contemporane ale oamenilor. Multe concepte care încă mai persistă în spaţiul Europei de Est sunt deja depăşite şi mă bucur că apar tot mai mulţi oameni care sunt pregătiţi pentru a-şi extinde limitele.

3

Unde, cum și de către cine ar trebui purtate piesele vestimentare by Ekaterina Verbitskaya?

– Nu sunt piese vestimentare de ocazie, ci este pentru port de zi cu zi. Desigur, pot fi asortate cu multe alte piese pentru a obţine un look mai casual. Colecţia Kidalt’s Conscious Fairytale se adresează tinerilor care nu se tem să iasă din anonimat, care pun preţ pe confort, care apreciază creativitatea şi individualitatea.

10 11 12 14 16

Lucrezi la o nouă colecție?

– Nu, dar planific să îmbogăţesc actuala colecţie. O să mai adaug unele piese vestimentare. Deja am fost solicitată pentru crearea hainelor personalizate, în mai multe cazuri chiar de către persoane publice. În plus, multe dintre hainele din această linie vestimentară sunt deja rezervate.

17

Vei merge cu această colecție și la Ukraine Fashion Week. Care sunt așteptările tale? Crezi că vei impresiona publicul ucrainean?

– Această colecţie va fi jurizată de un public internaţional. Nu este scopul meu să impresionez pe cineva, dar îmi doresc să împărtăşesc rezultatele creaţiei mele. Sunt intrigată să văd colecţiile altor participanţi şi sunt curioasă de feedback-ul care îl primi peste hotare.

13

Care ar fi apogeul carierei tale?

– De curând am realizat că tare mi-ar plăcea să lucrez într-o casă de modă cu renume mondial. Pe lângă asta, îmi doresc mult să ajung la apogeul carierei mele cu un proiect social care să aibă un impact pozitiv asupra comunităţii atât la nivel local, cât şi internaţional. Designul este încă un hobby, care posibil să devină o profesie în viitor pentru că începutul este destul de promiţător!

18

Sursa foto: Arhiva Personală 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Find Us

Address
123 Main Street
New York, NY 10001

Hours
Monday—Friday: 9:00AM–5:00PM
Saturday & Sunday: 11:00AM–3:00PM

More Stories
Fendi, colecția pre-fall 2014/2015