Vintage înseamnă anii ’30, dar perioada de graţie a acestui curent se întinde până în 1975. De asemenea mai distingem două categorii diferite: creaţiile dinaintea anilor ’20, care sunt considerate antice și cele de după 1975, care sunt numite retro.
Sursa foto: www.pinterest.com
Menționăm că foarte mulţi designeri se inspiră din acele perioade, creând produse de serie, accesibile, păstrând astfel și farmecul desăvârșit al istoriei. Dana Budeanu, designer-ul vedetelor din România, dar și autoarea mai multor manuale de stil, ne învață cum să alegem corect hainele vintage. Iată câteva reguli pe care le propune creatoarea de modă:
– În primul rând, verificați fiecare centimentru de țesătură și cusătură, fermoare, nasturi, capse și constatați că toate sunt într-o stare excelentă. De altfel, mai căutați.
Sursa foto: www.pinterest.com
Sursa foto: www.loveitsomuch.com
– Nu orice piesă vestimentară vintage se poate potrivi cu ceea ce purtați și poate fi acceptată pentru originalitatea croielii și calitatea impecabilă. S-ar putea să n-o considerați suficient de modernă și deci nu are rost să cheltuiți banii.
Sursa foto: www.pinterest.com
– Încercați să găsiți și să cumpărați piese care au o mică poveste. Odată ajunsă într-un magazin sau într-un târg de vintage, veți constata că personalul are informații despre fiecare piesă în parte și poate te atrage povestea.
Sursa foto: www.pinterest.com
– Nu decide doar după o etichetă Chanel, Gucci sau Dior. Brandul nu garantează întotdeauna starea propriu-zisă a piesei. O rochie a unui designer de care ai auzit mai puțin poate face o impresie extraordinară.
Sursa foto: www.1860-1960.com
– Vezi liniile căror ani îți avantajează silueta. Poate ai nevoie de talia anilor’50 sau hippy-ul anilor’70.
Sursa foto: www.pinterest.com
– Întotdeauna amestecă piese vintage cu cele ale colecțiilor prezente. Este original.
Sursa foto: www.pinterest.com