EXCLUSIV / Istoria de succes a casei de modă “Elena Zbârnea”!

Rochiile reprezintă mai întâi de toate, feminitate, eleganță și dovada că femeia știe să fie stilată și să atragă privirile celor din jur. O asemenea piesă vestimentară aduce metamorfoze impresionante în garderoba oricărei femei. Fie că e pentru oficiu, cină romantică sau nuntă, o rochie aleasă bine, mereu va crea impresii pozitive. Anume despre rochii am discutat cu designer-ul care însuflețește stofele cu aer feminin, elegant și grațios –  Elena Zbârnea.

Elena Zbarnea

Brandul “Elena Zbârnea” a devenit deja un nume de succes în lumea modei autohtone. Care este istoria din spatele acestei case de modă?

Succes înseamnă un boutique pe Champs Elysees cu coadă la intrare când nu ai reduceri (râde). Istoria e pe cât de lungă pe atât de scurtă. Încă din fragedă copilărie mi-am dorit să activez în lumea modei. Au urmat ani lungi de studii la arte, colecții de haine scenice și nu numai, participări la diverse festivaluri de modă, o revenire dură la realitate după absolvire și trei ani de răgaz de la ocupația dragă. Apoi, au fost anii în care am creat o revistă, am avut câteva colaborări cu artiștii de la noi și mi-am adunat gândurile pentru a reveni. Am făcut o selecție de stofe și prima colecție s-a născut improvizând la mare viteză. Uneori e bine să grăbești lucrurile, deoarece cu cât te gândești mai mult, cu atât idealul devine mai de neatins. Prima colecție a primit aprecieri înalte, și iată-ne la un an de la lansare, cu sute de rochii în spate și cliente fericite.

Elena Zbârnea

Majoritatea creaţiilor realizate sunt rochii. De ce ați optat anume pentru acest gen de ţinute?

Mereu mi-au fost aproape hainele de scenă dar nu am mai reușit să stabilesc o relație cu teatrul. Poate pentru că nu am insistat, sau poate pentru că sunt prea cu picioarele pe pământ.Gândesc practic, de aici și pasiunea pentru rochiile de seară. Îmi place să lucrez cu forme complicate adaptându-le la piese comode și utile.

Rochiile create de Elena Zbârnea

Ce vă inspiră atunci când doriţi să concepeţi design-ul unui articol vestimentar?

Inspirația nu are o rețetă. Uneori  sunt stofele, care o dată atinse, îți dictează anumite lucruri, alteori sunt oamenii, femeile extraordinare pe care se întâmplă să le întâlnesc și care îmi dau libertate totală în a le propune ceva piese vestimentare.

Tatăl tău, Domnul Tudor Zbârnea, a avut un aport în cariera ta de designer?

Tata a văzut moda ca un joc pentru mine. Atât timp cât nu fac pictură, înseamnă că nu fac nimic serios. Încă pe vremea când făceam liceul “N. Tonitza”  la București, avea grijă să mă țină departe de această specialitate – pictoriță, ce altceva? Abia reîntorși la Chișinău, voia întâmplării, sau marele meu noroc, a făcut să fiu transferată de la o profesoară dezastruoasă de pictură, la una minunată de design vestimentar. A fost întâlnirea care a pus lucrurile la locul lor. Acum tata se bucură mult pentru micile mele victorii de zi cu zi, de care am parte în acest domeniu, dar suspină că mă vede tot mai rar cu pensula în mână.

Elena Zbârnea

Elena Zbârnea

La ce ocazii, femeile, comandă cel mai des rochii?

Nu sunt prea multe ocazii unde poți să porți o rochie de seară (zâmbește), dar mă bucur și mă mândresc cu fetele care mi-au încredințat cele mai importante rochii – rochiile de mireasă. Am cunoscut femei deosebite și deloc ordinare, ceea ce de fiecare dată  este o adevărată provocare pentru mine.

Rochiile create de Elena Zbârnea

Ce stil abordaţi în creaţiile dvs?

Ultra-feminine, fluide, versatile – sunt cuvintele care ar descrie perfect rochiile mele.

Elena Zbârnea

Elena Zbârnea

Elena Zbârnea

Elena Zbârnea

Povestiţi-ne despre ultima dvs.colecţie.

Ultima mea lucrare este “Rochia Infinită”, o adaptare a rochiei care a făcut furori în America anilor ’70. Este rochia care poate fi purtată în 30 de moduri, piesă care îți testează imaginația la maxim! Vara asta am planificat să fac sport ( nu sunt deloc sportivă), dar am lansat rochia infinită. Iar acum fac bicepși cel puțin de 5 ori pe zi, atunci când o prezint clientelor mele. Am împăcat utilul cu plăcutul. Nu o voi descrie mult, ea trebuie văzută…

Cum apreciaţi boom-ul de design-eri autohtoni?
Acest mic boom este foarte tonifiant și îmbucurător, el ne menține pe toți în formă!

* Pentru a vedea imaginile din galeria foto în variantă mare, tastați litera F

 

GALERIE FOTO

 

Interviu realizat de Iuliana Mămăligă
Foto: Cristina Evtodii
Salonul de frumusețe: Danielle Style
Hairstyle: Natalia Șaptefrați
Make-up: Ecaterina Chetrușca
Local: Casa de modă „Elena Zbârnea”

Find Us

Address
123 Main Street
New York, NY 10001

Hours
Monday—Friday: 9:00AM–5:00PM
Saturday & Sunday: 11:00AM–3:00PM

More Stories
Paris Fashion Week / Anne Sofie Madsen, colecția toamnă-iarnă 2015-2016