Fashion stories / Zina Esepciuc, despre moda din Paris, stil și cinematografie

Pasionată de arta cinematografică, fotografie și modă, Zinaida Esepciuc a călătorit tocmai la Paris pentru a-și îndeplini visele. Contactată de Fashion Guide, ea ne-a dezvăluit câteva taine din capitala modei. Ne-a vorbit despre stil, shopping, branduri și franțuzoaice.

03

Te-ai gândit vreodată să combini cinematografia și moda?

Personajele din filme întotdeauna au avut nevoie să poarte haine, de aceea atunci când e vorba de o producție serioasă, în echipa de filmare există cel puțin o persoană care are grijă de vestimentația pe care o poartă actorii în cadru. Regizorii deseori apelează la designeri și case de modă renumite, ceea ce duce la rezultate foarte frumoase și memorabile. Oare cine nu-și amintește de rochia verde smarald a lui Scarlet O’Hara sau de ținutele splendide ale lui Audrey Hepburn create de Hupert de Givenchy? Acum sunt doar studentă în cinema, dar în gândul meu deja sunt imagini din filmele ce urmează să le realizez și un mare capitol din “enciclopedia” mea de vise este dedicat costumelor.

05

02

Odată ajunsă la Paris, ce ai învățat nou despre modă? Te-a surprins?

Când eram mică, eu și sora mea profitam de absența părinților și ne jucam cu toate stofele și batistele ascunse prin dulapuri imaginându-ne că suntem designeri și modele. Priveam foarte mult televizorul și toate fashion show-urile și știrile despre modă difuzate pe atunci. Aveam deja o imagine despre cum și ce poartă oamenii peste hotare, de aceea nu am avut mari surprize atunci când am venit la Paris. Din contra, șocul meu a fost mai mare atunci când, la 18 ani, am plecat din Bălți să studiez la Chișinău. Capitala mi-a arătat tot spectrul “modei moldovenești”.

09

Cum se îmbracă franțuzoaicele?

Ceea ce știm noi despre moda franțuzească din cărți și media este adevărat, însă mulți nu se gândesc la faptul că marii scriitori francezi și jurnaliștii povestesc doar despre o anumită clasă de oameni, unde femeile sunt îngrijite și elegante. Franțuzoaica tânără și elegantă de pe cărțile poștale rămâne doar un desen. Accentuez cuvântul “tânără”, deoarece domnișoarele din Franța se îmbracă dezgustător. Franțuzoaicele se îmbracă mult mai îngrijit și frumos cam de la vârsta de 26 de ani, atunci când au deja un job și un salariu ce le permite să viziteze buticuri cu haine mai scumpe. Doamnele din Franța poartă mărci ca Gerard Darel și Isabelle Marant, însă tinerii până la 25 de ani poartă haine comode, largi, mai puțin colorate și ieftine. Fetele poartă foarte puțin machiaj, fapt lăudabil, și nu își piaptănă des părul. O coafură cu părul drept și fără firicele rebele poți să vezi doar la fetele venite din Europa de Est, printre care și eu. Ceea ce îmi place cel mai mult este faptul că la Paris poți să te îmbraci în orice și nimeni nu te va judeca.

11

16

Ai reușit să ajungi și la Paris Fashion Week? 

În perioada săptămânilor modei la Paris, orașul devine mai frumos și mai colorat. De obicei, toți participanții încearcă să se evidențieze prin ținute și poartă haine vintage, cu multe culori, print-uri și forme neobișnuite. Nu am fost niciodată la un fashion show din Paris, dar am văzut în stradă personalități care fac parte din lumea modei. Anul trecut am participat doar la Vogue Fashion Night Out, iar anul acesta sper și eu să ajung la cel puțin un fashion show din cadrul Fashion Week.

07

Ce impact are de fapt un Fashion Week asupra modei și cât de mult trebuie să ținem cont de aceste prezentări?

Să nu uităm că moda este un business, iar fashion show-urile sunt evenimente importante unde se leagă contacte și se discută strategii. Este o platformă unde designerii au posibilitatea de a-și arăta imaginația și capacitățile cu scopul de a obține noi colaborări și nu întotdeauna vânzările colecțiilor. Iată de ce uneori ne șochează ținutele unor designeri care creează haine ce nu pot fi purtate. Uite așa ajung ei să creeze ținute pentru filme sau staruri precum Lady Gaga. Ceea ce se prezintă la un fashion show nu trebuie catalogat ca un must-have.

21

Ce părere ai despre creațiile designerilor autohtoni? Ai vreo piesă vestimentară “made in Moldova”?

Sunt plăcut surprinsă de creațiile tinerilor designeri din Moldova și mă bucur că există proiecte ce susțin producția autohtonă. Îmi plac foarte mult rochiile Elenei Zbârnea. În sfîrșit Moldova are ținute fără pic de detalii strălucitoare și kitchoase. Am încălțăminte de la Cristina și genți “Bookletta” de la Sanda Cojocaru. M-au impresionat mult și rochiile “Sweet Paprika” by Gabriela Atanasov și cred că îmi voi procura una din colecția de toamnă ce urmează să apară.

Ce stil vestimentar te definește?

În cazul meu, stilul este un fenomen ereditar. Mama mea este cea care m-a învățat ce înseamnă eleganță clasică. Când trebuie să fiu prezentă la vreun eveniment îmi place să port ținute “deux pièces” în negru, alb,culori pastelate și rochii cât mai colorate. De asemenea îmi plac liniile drepte și mai puțin print-urile, dar port și blugi cu top simplu. De fapt mă regăsesc în stilul Victoriei Beckham.

22

Ce branduri preferi? Ai vreun designer internațional preferat?

Pentru mine nu este important brand-ul, dar ceea ce simt atunci când port o haină anumită. Asta nu înseamnă că dezaprob hainele de marcă, din contra, m-aș simți excelent într-o rochie semnată Elie Saab, Dior sau Zuhair Murad.

13

Unde faci shopping?

Din bugetul meu studențesc nu pot să-mi permit să cumpăr haine scumpe, de aceea prefer să fac shopping acolo unde se plătește mai puțin. Fac shopping în Moldova, atunci când am nevoie de ceva “basic”, în România pentru a cumpăra încălțăminte și genți Bookletta și a-mi înnoi garderoba cu niște ținute business casual. La Paris, prefer H&M, căci e unul dintre cele mai ieftine acolo, Mango și magazinele vintage, de unde am și procurat gentuțele Furla pe care le vedeți în fotografii. La Paris e cel mai bine să aștepți perioada reducerilor. Uite atunci e nebunie! Însă chiar și cu reducere, prețurile sunt pipărate. Pentru un shopping de elită există mai multe locuri în Paris cum ar fi Avenue de Montaigne și Paris Village, ce reprezintă un sătuc în afara Parisului, unde se vând haine de marcă din colecțiile precedente la preț redus. Însă pentru exclusivități, eu prefer să cutreier târgurile de vechituri, magazinele vintage și expozițiile designerilor. Shopping-ul online este și el foarte popular și practic.

24

Care este cea mai scumpă haină din garderoba ta? 

Am o rochie de culoare roșie, cumpărată dintr-un butic din Chișinău și am dat pe ea aproape 3000 de lei. Am purtat-o de multe ori la diferite ocazii și pot să spun că a fost o investiție foarte bună.

19

Cum îți reușește să arăți mereu impecabil?

Trebuie să spun un mare “mulțumesc” naturii și părinților că m-au făcut așa cum sunt și au contribuit nu doar la frumusețea mea exterioară, dar și cea morală și intelectuală. Nu arăt întotdeauna impecabil, în special când sunt obosită după două zile de filmări fără pauză sau după o călătorie lungă. Pentru mine, baza unei frumuseți o reprezintă igiena personală. Dacă corpul și hainele mele sunt curate, fața corect îngrijită și părul aranjat, atunci nu-mi este rușine sau incomod să ies din casă. Am făcut și un curs de make-up la o școală din București, unde mi-am dat seama de greșelile pe care le făceam înainte și unde am înțeles că mi-ar plăcea să fiu și make-up artist. De atunci, cam în 50 % de cazuri, eu sunt cea care machiază persoanele ce apar în fața obiectivului meu.

04

Ce sfaturi utile de stil și frumusețe le poți oferi cititoarelor noastre?

Aveți grijă ca părul să fie mereu curat și aranjat și niciodată lipicios din cauza fixativului. Încălțămintea să fie în primul rând comodă și curată. Nimeni nu vrea să vadă răni ascunse cu plasture într-o pereche de pantofi de la Louboutin. Asta nu înseamnă că peste tot trebuie să purtați adidași sau balerini, care transformă mușchiul grațios de la picior în unul antifeminin. Fiți deschise la critici constructive și la sfaturile persoanelor care se pricep în stil și nu ascultați pe cele care nu au măcar o cultură generală de bază. Renunțați la nail art. Mâncați sănătos. Faceți cursuri de machiaj. Citiți cărți de autodezvoltare. Priviți filmele franceze și italiene din anii ’50 – ’70. Găsiți-vă pasiunea și transformați-o în profesie. Urmăriți www.fashionguide.md.

08

* Pentru a vedea imaginile din galeria foto în variantă mare, tastați litera F

GALERIE FOTO

Interviu realizat de Doina Popov

Foto: Cristina Evtodii pentru Fashion Guide

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Find Us

Address
123 Main Street
New York, NY 10001

Hours
Monday—Friday: 9:00AM–5:00PM
Saturday & Sunday: 11:00AM–3:00PM

More Stories
Лучшие платья этого лета