Farmecul, rafinamentul și grația stilului Rococo! FOTO

Curentul rococo a apărut mai întâi în arhitectură, pictură, arte decorative, iar mai apoi şi-a lăsat amprentele şi în domeniul modei. Îmbrăcămintea din această perioadă a fost ridicată la rang de artă.

j

Rococo s-a remarcat în Franţa şi a coincis cu domnia lui Ludovic XV (1715-1774). A fost un stil jucăuș, decorativ și se diferenția de pompa excesivă a barocului prin rafinament, grație și farmec.

foto

foto

Una dintre rochiile care s-a evidenţiat se numea ,,a la francaise”. Aceasta era o formă evoluată a rochiei cu crinolină, dar în loc să cadă direct pe umeri, avea pliuri duble pe fiecare parte a cusăturii de pe spate pentru a crea volum. Corsetul din față era strâns pe corp și forma un V adânc, de care era atașat un corsaj triunghiular rigid. Acesta servea drept scut pentru decolteu și era amplasamentul ideal pentru diverse ornamente sau broderii.

foto

Stilul rococo se diferenția de baroc la nivel de detalii de suprafață. Manșetele largi de dantelă rigidă au fost înlocuite cu volane fine, din dantelă lucrată de mână.  Materialele erau mai rafinate, delicate, influențate adesea de exotism. Accesoriile erau esențiale și inlcudeau evantaie, buzunare bogat decorate și eșarfe. Ornamentele realizate din funde, pene și flori artificiale sunt și ele caracteristice stilului rococo, scrie Mairi Mackenzie în carte sa „…isme. Să înțelegem moda”.

foto

foto

foto

Hainele caracteristice pentru bărbaţi erau pantalonii bufanţi, purtaţi cu şosete albe. Ţesăturile erau în culori vibrante şi  îmbodobite cu broderii. Până la sfărşitul perioadei bărbaţii au renunţat la dantelă şi volane, astfel vestimentaţia a devenit mai simplă. Unul din elementele principale pentru ei a devenit sacoul de seară.

foto

În perioada rococo femeile foloseau produse cosmetice şi pantofi cu toc, iar pentru un look complet îşi pudrau şi părul. Această perioadă a fost ultima în istorie în care atât bărbaţii, cât şi femeile împărțeau aceeaşi pasiune pentru hainele ornamentate excesiv.

foto

După anul 1770 rococo şi-a pierdut din popularitate, astfel în locul ţinutelor simple şi-au făcut apariţia cele vulgare și extravagante. Nemulțumirea socială față de fostul regim a determinat o respingere a stilului etalat la curte, în favoarea unei linii mai libere și naturale.

Sursa foto: thedandelionchronicles-denmark.blogspot.com,

devilinspiredrocococlothing.blogspot.comsereppu.tumblr.com

 

Find Us

Address
123 Main Street
New York, NY 10001

Hours
Monday—Friday: 9:00AM–5:00PM
Saturday & Sunday: 11:00AM–3:00PM

More Stories
Voicu Sereda, modelul din R.Moldova care a fost remarcat de către cele mai mari case de modă