EXCLUSIV / Bloggerița de modă Doina Ciobanu: „Am învățat că trebuie să fii mult mai simplu”

După 4 ani de activitate în calitate de autor al blogului de modă „The Golden Diamonds”, moldoveanca Doina Ciobanu, nu mai are nevoie de o prezentare printre fashioniste. De la simpla dorință de a-și arăta stilul vestimentar lumii întregi, scopul primordial al creării blogului, a ajuns să fie imaginea mai multor branduri internaționale, ultimul fiind „Paul Smith”.

Ne-am întâlnit cu Doina într-o dimineață ploioasă la un mic dejun într-o cafenea din inima Amsterdamului, unde am observat că purtăm același model de pulover. Acesta a fost momentul de start al discuției noastre despre modă, stil și călătorii.

_MG_9996

Ai un tempou de viață accelerat și cred că aceasta îți influențează foarte mult stilul. Cât de mult s-a schimbat stilul tău în ultimii ani și prin ce se definește?

Da, ai dreptate, s-a schimbat foarte mult. Acum stilul meu conține detalii masculine, minimaliste, scandinave, grunge. De când m-am mutat la Londra, m-am adaptat stilului londonez, dar în același timp mă strădui să-l combin cu eleganță și feminitate. Încerc să păstrez o balanță. Ziua pot să port trainers, iar seara iarăși să revin la eleganță.

Depinde și de orașul în care mă aflu, de exemplu dacă sunt la Paris, sigur că voi adapta un stil parizian, însă în Londra alegerile vestimentare sunt mai diverse și mai libere.

Acum nu-mi mai cumpăr haine, deoarece în oficiul agentului meu vin zeci de pachete cu haine de la branduri sau agenții de comunicare, care mi le trimit  sperând să le port la diferite evenimente sau că voi posta o fotografie pe instagram cu haina pe mine. Pot să fac mici cumpărături, dar la moment, cheltuielile mele pentru vestimentație sunt de zeci de ori mai mici decât cele ale unei fete obișnuite.

_MG_0004

Cum reușești să combini activitatea de blogger cu cea de studentă?

Sunt studentă la Facultatea de Relații Internaționale și Istorie la Chișinău conform unui program individual și revin în Moldova doar pentru a susține examenele. Programul meu de lucru îmi permite să mai fac și studii și vreau să profit din asta, însă aș renunța la facultate în caz contrar. Ultima dată când am fost în perioada de sesiune am dat câte trei examene pe zi, deoarece am avut niște restanțe și a fost mai greu. Și totuși prefer acest stil de viață, deoarece îmi permite să mă dedic lucrurilor care-mi plac cel mai mult.

După ce criterii și cu cine alegi destinațiile pentru călătoriile tale?

De obicei, călătoresc în interes de serviciu și mai puțin din simpla dorință de a călători. În curând voi pleca în China pe o lună și jumătate, dar asta pentru că prietenul meu va lucra acolo în această perioadă și nu aș vrea să fim despărțiți atât de mult timp. Voi avea și o călătorie pe insulele Seychelles, iarăși cu un proiect pentru blogul meu. Pot să spun că am o viață de vis.

Ai început blogul tău când aveai 16 ani cu scopul de a comunica cu persoane din orice colț al lumii. Astăzi, ce reprezintă blogul tău pentru tine?

Acum mă simt ca un artist și blogul este pictura mea. Este parte din viața mea și cred că sunt foarte norocoasă că am putut să transform acest hobby într-un adevărat job. Fiecare proiect pe care îl am, fiecare minut pe care îl petrec răspunzând la email-uri, idei, colaborări… Toate acestea sunt ca o vacanță pentru mine, deoarece întotdeauna fac ceva ce-mi place.

Sigur că sunt și momente foarte grele. La moment lucrez foarte mult și sunt unele lucruri care nu-mi plac, precum ar fi discuțiile despre contracte și chestii legale. Managerul meu este cel care mă ajută în acest sens. Ceea ce ține de partea creativă, de conținutul blogului, de conceptul unui proiect, consider că eu sunt cea care trebuie să dirijez cu asta.

Acum nu mă imaginez fără blog, deși știu că acesta va crește în altceva și  va trebui sau să-l închid sau să-l schimb. Deocamdată însă am nevoie de el și el mă ajută să mă dezvolt foarte mult.

_MG_0002

Postările de pe blogul tău, de obicei sunt semnate „The Golden Diamonds Team”. Cine face parte din echipa ta?

Agentul meu cu toată echipa lui, asistenta mea, prietenul meu, care îmi face poze care este și managerul meu.

Dar totuși textele de pe blog îți aparțin…

Da. Însă o să fii uimită aflând câți bloggeri nu mai scriu în ziua de azi și nu mai fac nimic decât să pozeze, iar tot restul este făcut de o echipă de marketologi, PR etc.

Cum ești răsplătită pentru activitatea ta?

Întotdeauna vom considera că munca nostră nu este niciodată răsplătită cum se cuvine. Agentul meu preia un anumit comision de la fiecare proiect. Este la fel ca în modeling.

Ce părere ai despre investițiile în sfera online?

Când m-am mutat la Londra, am rămas uimită aflând câți bani se alocă pentru campanii digitale. Toate revistele în format print, nu vor mai exista în 5 ani. Așa s-a întîmplat cu revista „Company”, cu care am colaborat recent, care nu mai este tipărită și a rămas doar în versiune digitală. Trustul „Hearst”, căruia îi aparțin reviste precum Elle, Harpers Bazaar, a început și el să mute totul din revistă pe online. Am înțeles următorul lucru: cu cât mai mare este compania, cu atât mai mulți bani se alocă pentru digital. Fiind în Moldova sau România, idee nu aveam despre chestiile astea.

_MG_9995

Care sunt designerii tăi preferați la moment?

Îmi place Phoebe Philo de la Céline, deoarece a reușit în doar câțiva ani să creeze o revoluție a simplicității și minimalismului. Printre designerii mei preferați la moment mai este și Isabel Marant și Alexander Wang, deși am rămas dezamăgită de ultima lui colecție pentru H&M. Când am început blogul, unul din designerii mei preferați era Karl Lagerfeld, însă acum prefer alții. Lagerfeld este o persoană foarte inspirantă, care lucrează foarte mult și este un exemplu de persoană care a ajuns mai departe decât și-a pus în plan.

doina-ciobanu-paul-smith-campaign-6

Ce părere ai despre designerii moldoveni?

Lucrez destul de des cu Olga Blanc și îmi plac foarte mult rochiile ei și chiar ne scriem uneori, deoarece ambele ne aflăm în situația când în țara noastră puțini ne susțin. Mă bucur și mă mândresc mult atunci când aflu că vreo celebritate de la Hollywood a purtat una din rochiile ei. Într-o relație asemănătoare sunt și cu designerul din România, Rhea Costa, pe care am cunoscut-o la începutul succesului ei.

Am observat că în Moldova apar foarte multe branduri care se axează pe rochii de seară, care sunt foarte frumoase și drăguțe. Însă cred că nu poți numi brand sau colecție ceea ce conține doar rochii de seară. Este nevoie și de puțină diversitate, look-uri casual, deși înțeleg că rochiile se vând foarte bine în perioada nunților și cumetriilor. Aici nu vorbesc doar de designeri, ci și de societatea din Moldova. Recent, când am fost la Chișinău pentru examenele la facultate, purtam adidași sau botine, o pălărie, pentru a avea un look edgy și eram în contrast cu fetele care abia urcau 7 etaje pe tocurile înalte. Societatea din Moldova se complică prea mult și încă nu a înțeles că mai simplu e cu mult mai frumos. Aici nu e vorba doar de stil.

doina-ciobanu-half-masculine-30

Crezi că ai putea contribui cumva la rezolvarea acestei probleme?

Complicată întrebare. Moldova acum se află într-o perioadă de trecere spre o viață mai bună. Ar fi bine ca oamenii să fie mai deschiși și să încerce diferite stiluri, să accepte sfaturile unor oameni care se pricep. Moldovenii percep sfatul drept o lovitură în orgoliul lor, pe când oamenii din Vest plătesc pentru ca să obțină astfel de sfaturi de la persoanele care au o anumită experiență în domeniu. Ar fi bine ca societatea să nu judece atunci când vede ceva neobișnuit, ci să-l accepte și poate să îl implementeze în viața lor. Totul depinde de oameni. Ei trebuie să dorească această schimbare.

Ce-ți place cel mai mult în activitatea ta de blogger?

Îmi plac foarte mult călătoriile, deoarece, fiind pasionată de istorie, orice călătorie este remarcabilă pentru mine.
Pe lângă aceasta, oamenii pe care îi cunosc și care mă inspiră foarte mult. De fiecare dată când cineva mă întreabă cine ar fi icoana mea de stil, nu pot să spun nimic decât că mă inspiră caracterele oamenilor. De la acești oameni am învățat că trebuie să fii mult mai simplu. Când fac cunoștință cu cineva, încerc să aflu cât mai multe de la persoana dată și, seara, când poate mă simt un pic obosită, îmi amintesc de acea persoană și îmi dă forțe noi să lucrez și mai mult.

doina-ciobanu-girly-outfit-5

Autor: Zina Esepciuc

Foto: Zina Esepciuc / www.thegoldendiamonds.com

*Interviu realizat la Amsterdam

Find Us

Address
123 Main Street
New York, NY 10001

Hours
Monday—Friday: 9:00AM–5:00PM
Saturday & Sunday: 11:00AM–3:00PM

More Stories
foto
Cum ne îmbrăcăm de Valentine’s Day în 2014?