Recomandarea editorului / Cum petreci 2 zile în Bologna

Am pornit spre Bologna cu un rucsac mic, biletul de avion, o rezervare prin Airbnb și o rezervare telefonică la un concert. Când zburam din București în Bologna, mi-am dat seama că nu am reușit să downloadez măcar o hartă a orașului. Nu de alta, cum ajung de la aeroport la apartament? Noroc am avut de prietenul meu mai experimentat în călătorii, care a avut grijă să avem o hartă. Și iată că am ajuns….

45

TRANSPORT ȘI CAZARE

Prima lecție învățată a fost: nu cheltui bani pe taxi de la aeroport! Dacă ajungi până la orele 12 noaptea, este posibil să mergi cu un autocar. Tot ce trebuie să faci, este să găsești stația din aeroport, să cumperi un ticket prin terminal și voila! Așa că uitați de taxiuri. Bologna este un oraș mic, de aceea, chiar dacă vă pierdeți, nu aveți nevoie de taxi pentru a ajunge la destinație.
Apartamentul nostru era situat chiar pe strada centrală Via dell’indipendenza. Această stradă poate fi considerată ca un punct de pornire spre orice direcție în oraș. Când am ajuns la apartament, am rămas plăcut surprinși. Stăpâna casei strângea niște tablouri de pe pereți și a zis că recent a avut o expoziție de pictură, cu muzică live și invitați speciali. După ce am discutat despre activitățile culturale organizate în acel apartament drăguț, am cerut careva recomandări de locuri must-see în Bologna.

42

53 52 51 49

MICUL DEJUN
Timp de două zile dejunurile noastre au fost mai speciale. În prima zi, am ajuns la Terzi Caffè, cu o atmosferă tipică italiană. Localul este extrem de mic și îngust. Dacă asculți mai atent, poți auzi un salut în engleză, italiană, spaniolă sau chiar chineză. Alegerea de cafea este enormă, iar croissantele foarte proaspete, puhave și delicioase. Prețurile sunt foarte ok. Dacă servești dejunul la bar, poți ajunge la 2-3 euro, dacă iei loc la masă, prețurile ajung la 4-5 euro. Am primit o plăcere enormă să urmăresc tot procesul de pregătire a cafelei, am savurat mirosurile patiseriei, răsfoind o revistă despre moda masculină italiană. Apropo, era și o tablă de șah la care puteai juca.
7 8 9 10 43

O altă cafenea la fel de mică și nu mai puțin interesantă a fost Rubik Caffe. Aici rămâi impresionat de designul localului. Picturile abstracte pe pereții și podul barului îți atrag imediat atenția. Pe lângă design, poți asculta casete muzicale vechi. Pe bune, au pereți și dulăpioare pline cu aceste casete, care odată ce începi să le asculți, te poți pierde în timp și spațiu. Apropo, anume la Rubik, prietenul a zis că și-a găsit cafeaua perfectă – Marocchino.

48 47 46 41

MUST-SEE

Piazza Maggiore este inima istorică a orașului unde au loc cele mai importante evenimente sociale și politice din oraș. Aici sunt situate edificii istorice de o importanță majoră pentru localnici, precum: Basilica San PetronioFontana del NettunoPalazzo d’Accursio și altele. Indiferent că vei fi așezat pe scări, sau vei sta întins chiar în mijlocul Pieții, cert este faptul că vei fi înconjurat de o priveliște superbă.
26 25 44
M-am îndrăgostit cu adevărat în Bologna după ce am urcat cele 486 de scări  ale turnului Torre Degli Asinelli. Alături de turnul Garisenda, acestea formează simbolurile orașului. După ce cu greu, dar cu mare entuziasm am ajuns acolo sus, am rămas frapată de priveliște. Poți savura panorama întregului oraș la un preț simbolic de 3 euro. Fiind acolo sus, mai aproape de stele, profită de moment și pune-ți o dorință…
15 17 31 37 16
36
MUST-DO
Pentru cei curioși ca și mine, recomand o plimbare  prin oraș pe jos, sau cu bicicleta. Nu vă orientați după hartă sau careva recomandări. Rătăciți-vă prin oraș! Fiți cu aparatul foto mereu la îndemână. Niciodată nu știi ce priveliști-surprize ți-a pregătit acest oraș. Anume așa din întâmplare am găsit o fereastră ce ne-a surprins cu priveliștea Canalului Reno.
1
12 11
3 5 4 38Cartierul studențesc este un alt loc must-see. Se află în apropierea celor două turnuri despre care v-am povestit mai sus. Orașul studenților – este una din poreclele Bolognei și nu e de mirare de ce. Aici este situată cea mai veche universitate din Europa: Università di Bologna, UNIBO. Din păcate nu am avut timp să ajung la intrarea centrală a universității, în schimb mi-a plăcut enorm de mult cartierul studențesc. Studenții cântă la instrumente muzicale, servesc o cafea la terasă, joacă friesbie și se simt absolut liber în orice acțiune. Despre spiritul creativ și libertin ai tinerilor de aici ne vorbesc și picturile colorate de pe pereții vechi a clădirilor.
28 29 27Și dacă tot ajungeți la universitate, vizitați Biblioteca Universitaria di BolognaClădirea bibliotecii a fost construită la comanda lui Benedict al XIV-lea, și a fost deschisă pentru public în 1756. Astăzi, biblioteca nu mai este publică, dar dacă veți fi politicoși și zâmbăreți, atunci veți primi acces timp de 10 minute în această sală. Din păcate pozele din bibliotecă nu le pot posta, deoarece pot fi utilizate doar pentru scopuri personale.
SHOPPING
Iubitorii de shopping nu vor rămâne dezamăgiți de acest oraș. Aici găsești ultimele colecții a designerilor internaționali dar și a outlet-urilor. Poți savura shopping-ul pe străzile Via dell’Indipendenza, Via Ugo Bassi, Via Rizzoli and Via D’Azeglio.
Pe lângă haine, recomand să vizitați și Apple Store. Cei care au citit cartea „The Apple Experience. Secrets to Building Insanely Great Customer Loyalty” de Karmin Gallo, vor regăsi toate principiile și regulile descrise de autor.
O altă recomandare ar fi să vizitați un magazin specializat în mezeluri – Salumeria. Aici, puteți organiza o mică pauză pentru un snack delicios. Amatorii de viniluri cu siguranță vor găsi ceva interesant într-un media store. Prin oraș poți găsi mai multe magazine de acest gen. Personal mi-am procurat albumul „King of Blue” de Miles Davis, dar și alte suvenire.
14 1
13 35 39
După o sesiune de shopping vă puteți odihni în unul din parcurile orașului. O înghețată sau o bere rece va completa perfect odihna la natură.
18
23 20
21
LUNCH-UL, CINA ȘI APERITIVELE
Odată ce ai ajuns în Italia, indiferent de oraș, este un must să guști pastele și pizza. Dar fii atent să nu pierzi ora mesei. De regulă după orele 3, bucătăria restaurantelor se închide. Mulțumim prietenilor care m-au anunțat din timp de această regulă și am avut grijă să iau masa la timp. Evident că primul lucru pe care doream să-l gust erau pastele bologneze. Puțini totuși cunosc faptul că atunci când ajungi în Bologna, nicăieri în meniu nu vei găsi denumirea dată. Și asta pentru că localnicii numesc tipul de paste pentru acest fel de mâncare Tagliatelli, iar sosul propriu-zis – ragu bolognese! Așa că nu repetați greșeala noastră și nu vă obosiți înconjurând orașul în căutarea pastelor bologneze. Puteți intra oriunde și comanda ragu, pizza sau orice vă doriți. Și aici chiar vorbesc serios…Intrați în orice restaurant și nu veți rămâne dezamăgiți. Titlul de regină a gastronomiei italiene, Bologna îl merită din plin!
40
Și dacă nu ai răbdare până la orele 7, când restaurantele își deschid din nou bucătăria, după orele 5 poți intra într-un bar și comanda un pahar de vin bun. Astfel, pentru un preț de 5-6 euro poți savura un drink și îți poți umple farfuria cu tot felul de aperitive absolut delicioase. Viva la Italia!
24
BOLOGNA DE SEARĂ
După ce apune soarele, Bologna te surprinde din nou. Gălăgia devine și mai mare și asta pentru că toți tinerii, studenții și familiile ies la o plimbare, sau la un concert cu muzică live. Eu am avut marele noroc și am ajuns la concertul jazz band-ului Robert Glasper Experiment. Bravo Caffe a fost gazda concertului. Un local de mărimi nu prea mari, unde poți comanda un drink, o cină delicioasă și asculta un concert live jazz, pop, rock, soul sau funk, la mijloc de săptămână, cu band-uri și artiști renumiți din întreaga lume. Un sfârșit de seară perfect!
Robert Glasper 1
Robert Glasper – pianist și fondatorul bandului Robert Glasper Trio și Robert Glasper Experiment
Robert Glasper 2Casey Benjamin – multi-grammy award winner, saxofonist, vocoderist, keyboardist, producător
Robert Glasper 3Alături de Casey Benjamin – membru al band-ului Robert Glasper Experiment
Am stat în Bologna mai puțin de 2 zile și din păcate nu am reușit să o cunosc mai bine, dar cu siguranță este orașul în care voi reveni cu mare drag. Iar când vei naviga pe internet și vei citi titluri de genul: „Bologna – capitala culinară italiană” sau „Centrul cultural cu multe festivaluri de muzică clasică și jazz”  să știii că nu te mint.
_________________
Foto: Arhiva Personală
Autor: Svetlana Postolachi, cofondatoare Fashion Guide
Follow on Instagram: @svetlana_postolachi

Find Us

Address
123 Main Street
New York, NY 10001

Hours
Monday—Friday: 9:00AM–5:00PM
Saturday & Sunday: 11:00AM–3:00PM

More Stories
VALENTINE’S DAY SALE / Sărbătorește dragostea împreună cu Nikita Rinadi