Conform tuturor prescripțiilor, despre vin poți să scrii doar dacă ai un pahar de vin în față. Ceea ce am și făcut, alegând și de data aceasta un favorit – Sauvignon Blanc de la Vinăria Et Cetera. Acum, când stau confortabil, pot savura din plin procesul scrierii unui post de blog, exercițiu pe care, recunosc, nu l-am practicat demult.
Dar să începem …
Vernisajul Vinului este un eveniment bianual, care tradițional vine să promoveze și să descopere brandurile vinicole autohtone. De data aceasta, vizitatorii au avut de ales între 51 de companii și 250 de vinuri tinere, îmbuteliate în 2017.
Acest Vernisaj a fost o noutate pentru mine. Este primul eveniment de acest gen pe care l-am vizitat, dar promit să analizez la rece experiența.
Wine of Moldova și importanța etichetei
Primul gând: 51?! Când? Hai că se poate.
În seara aceasta am avut 250 de “personaje” tinere, abia îmbuteliate, care așteptau aprecierile juriului. Sunt o fire conservatoare, așa că primele standuri vizitate au fost cele de la Purcari, EtCetera și Rădăcini.
Sunt o amatoare înrăită a Sauvignon-ului și a Traminerului (cu părere de rău lipsit de la acest vernisaj) fraților Luchianov. Sauvignon Blanc 2017 este unul din cele mai “fresh” vinuri albe degustate în acea seară. Mirosul delicat al acestuia, cred eu, îl face perfect pentru serile dogoritoare de primăvară/vară.
Vinurile de la Purcari sunt ca naționala de fotbal a Germaniei – rar când dă greș. Pinot Grigio a obținut în acea seară ”Alegerea publicului” în categoria celui mai bun vin alb.
O recomandare ar fi să încercați spumantele Cuvee de Purcari, un brut destul de rafinat. Nu o să dați greș. Spumantul de la Chateau Vartely în cazul dat îmi place mai puțin, dar nu poate fi numit rău. Tot ei ne-au bucurat cu un Ice Wine Riesling 2017, o noutate foarte promițătoare. Și dacă tot vorbesc despre Riesling, numaidecât să-l încercați pe cel de la Vinăria Nobilă.
Timbrus ne-a bucurat cu un nou cupaj de Merlot, Saperavi, Feteasca Neagră, rose moale și echilibrat.
Descoperirea serii a fost un vin alb de la Unicorn Estate. Absolut wow! Mi-a scăpat denumirea acestui vin, dar nu și impresia de după degustare. Știți de ce l-am ales? E simplu, deși lângă stand erau vreo 20 de persoane care își tot întindeau paharele, m-a ademenit eticheta!
Acest cupaj poartă semnătura de autor a vinificatorului Sergiu Gălușca, iar fiecare etichetă are numărul său, ceea ce ne spune despre ediția limitată a acestei licori. Nu degeaba am folosit cuvântul “licoare” în fraza precedentă. Datorită aromei puternice și densității sale acest vin nu trece neobservat de către juriu.
Un apropo pentru branduri! Deseori apare intrebarea: în momentul în care în fața clientului stau sute de sticle de vin, cum îl faci să aleagă vinul tău? Ați ghicit – eticheta. Mai ales dacă vreți să cuceriți piața internațională, clientul habar nu are despre tine. Deși, desigur, etichetele contează oriunde și oricând. Mai ales că o etichetă bună nu vă scapă de faptul că vinul trebuie să fie superb.
Partea organizatorică. Spuma serii, pardon, a șampaniei…
O să risc să fiu numită snob, dar dacă tot vorbim că Moldova are o cultură vinicolă bogată, cu atâți producători autohtoni (51 deja ne spune despre ceva!) am fi putut fi mai atenți la partea organizatorică a acestui Vernisaj.
Locația
(-) Nu cred că Casa Sărbătorii a fost localul potrivit pentru această petrecere. Înțeleg dorința de a avea un număr mai mare de invitați și necesitatea spațiilor pentru a-i acomoda pe toți producătorii. Amplasarea lor “în pătrat” a făcut imposibilă deplasarea comodă a invitaților. La un moment aveam impresia că toți s-au luat într-un trenuț.
(+) Oaspeții nu au avut absolut nici o problemă cu parcarea.
Ieșirea din situație? Locație în aer liber. Același MoldExpo, doar că afară.
Cultura Winetasting.
(+) La intrare fiecare vizitator primea câte o broșură despre brand-urile și vinurile expuse.
(-) Această cultură trebuie dezvoltată, transmisă și educată. Datorită faptului că la eveniment au fost prezenți foarte mulți oameni, acest lucru practic a ucis jurnalistul în mine. Toți reprezentanții vinificatorilor au fost ocupați, exact, cu turnatul! Respectiv, nu prea aveau timp să mai raspundă la întrebări, despre ce și cum și pentru ce. Am simțit lipsa acută a unor zone de instruire unde să mi se povestească despre fiecare vin în parte.
Ieșirea din situație? Despărțirea pe zone cu program ca fiecare vizitator să aibă ce face. Pentru că după o oră de socializare și plimbat ”în trenuț” nu prea știi ce să faci.
Gustările. Mai exact, lipsa lor
(+) Încă un subiect de discuție pentru invitați.
(-) La astfel de evenimente gustările sunt un absolut must have, mai ales cașcavalul. Am rămas foarte mirată de alegerea organizatorilor – pesmeți.
Revin la ideea că acest Vernisaj a fost o premieră pentru mine, dar sper să nu fie ultima vizită. Organizatorii au toată aprecierea mea pentru că promovează industria vinicolă, iar producătorii – pentru că o dezvoltă și duc faima Republicii Moldova peste hotare.
Cu drag,
Elena Ganciucova
Fashion Guide