Irina Madan este un tânăr designer care nu doar creează haine, dar și le pictează. Îi place să vadă multă culoare în arhitectură, pe străzi, dar și în garderobă. La doar 23 de ani ai săi a reușit să impresioneze profesorii Academiei de Arte, unde a finisat recent studiile cu o colecție vestimentară, ce impresionează prin picturi intens colorate și motive de inspirație folclorică. Echipa Fashion Guide vă prezintă colecția vestimentară pictată datorită căreia Irina Madan a cucerit atenția publicului.
Când ai înțeles că dorești să faci pictură?
Înainte de a deveni studentă la arte, obișnuiam să desenez și să amestec unele culori, neavând o școală în domeniu. Am început să fac pictură de șevalet abia în primul an de studenție. În anul patru am făcut primele încercări de pictură pe stofă și abia atunci mi-am dat seama ce-mi place cu adevărat să fac.
Cum ți-a venit ideea de a picta pe haine?
Ideea de a picta pe haine mi-a venit tocmai în anul patru atunci când lucram la ideile colecției de licență. Nu știam că va urma să creez o colecție vestimentară pictată. Eram sigură că în magazin nu voi găsi țesături de care aveam nevoie, astfel, am început să caut stofa dorită. Acest fapt treptat a condus la pictura propriu-zisă.
Cum se numește colecția pe care recent ai creat-o?
Colecția de licență am denumit-o BURANO – o insulă mică, situată foarte aproape de orașul venețian. Gama coloristică a colecției este preluată din arhitectura caselor Burano.
Cum ai descrie colecția prezentată de tine? Te-ai condus după careva tendințe?
Colecția a fost realizată cu ajutorul unei metode mai puțin tradiționale –pictura pe stofă , care a fost ușor îmbinată cu broderia realizată manual. Ideea s-a născut din admirația pentru orașul venețian. Ca sursă de inspirație mi-a servit și o înlănțuire de alte orașe cu arhitectură colorată, precum și stilul etno românesc. Nu m-am condus după careva tendințe. Totul s-a născut din trăiri interioare, unele experiențe, vise, cât și din frumosul de pretudindeni.
Cum creezi o piesă vestimentară?
Pentru început, mă conving de faptul că sunt pe deplin inspirată. De cele mai multe ori pictez noaptea, pentru că atunci trăirile sunt mai intense și pictura devine mai ușor de realizat. Stabilesc inițial compoziția picturii pe vestiment, apoi gama coloristică. După ce pictura este uscată, croiesc detaliul vestimentar pictat și încep a coase haina în ansamblu.
Ce textile folosești și de unde le procuri?
Pictura o fac pe bumbac alb, pentru a obține o prospețime mai mare a culorilor. Într-o piesă vestimentară, de obicei, îmbin bumbacul și tricotul. Pe alocuri pot apărea unele detalii din piele. Stofele date sunt foarte accesibile în magazinele noastre din Chișinău.
Îți dorești să activezi în continuare ca designer?
Da. Îmbinând arta cu designul vestimentar, mă implic total și depun mult suflet. Acum, când mi-am dat seama că-mi place ceea ce fac, nu aș putea să mă dedic altui domeniu. Nu aș reuși.
Ești implicată în careva proiecte, prezentări de modă?
Prima mea apariție ca designer am avut-o în anul trei de facultate în cadrul proiectului „Eco Fashion” organizat de către „Hai Moldova!”. Atunci am creat două rochii din carton. Recent m-am întors din Donetsk, Ucraina. Mi-am prezentat colecția de licență în cadrul Festivalului de Modă „Текстиль и Мода” și am fost laureată de gradul întâi, nominația „Folk”. Săptămâna aceasta urmează să-mi prezint colecția de licență în cadrul Festivalului de modă „ArtPodium” organizat la Chișinău.
Ce designeri internaționali te inspiră?
Nu obișnuiesc să urmăresc tendințele de modă și activitățile designerilor, pentru că inconștient aș putea să transpun idei străine în creațiile mele și, în acest sens, nu aș putea să trec peste unele limite care duc spre originalitate.
Ce alte planuri de viitor ai?
Vreau să-mi deschid un showroom. Este visul cel mare pe care tind să-l realizez. Vreau să văd oameni pe stradă îmbrăcați în picturi, care luminează prin culoare și sunt fericiți că îmbracă o haină originală și unică.
Interviu realizat de Svetlana Postolachi
Foto: Cristina Evtodii pentru Fashion Guide